STUTZ
en ovanlig bil, som bl a Elvis hade.
http://bilar.vingar.se
Alla bilder här togs av Per-Uno Fransson 2006-07-07 på Power Meet, Johannesbergs flygfält i Västerås.

Lappen innanför vindrutan, syns lite dåligt, jag försöker läsa åt dig:

STUTZ - smaka på namnet
Bilens namn - Stutz - ger en smak av lyx och flärd från de lyxigaste bilarna i Amerika på 30-talet. Än idag har namnet en magisk klang.

Harry C. Stutz började bygga bilar redan som 20-åring. På 20- och 30-talent byggde han bilen Bearcat, som framför allt vann de förmögna amerikanarnas hjärtan, men den vann också flera biltävlingar.

Trots att Stutz var långt före sin tid så lades biltillverkningen ned 1939.

Men bilmärket återuppstod. En av designcheferna på Chrysler började på 60-talet skissa på en ny Stutz. En finansman som fick se skisserna bidrog till finansieringen av den nya bilen.

Men det blev inte en bil vilken som helst. För en Stutz kunde man köpa fem Cadillac och ändå få pengar över. Men så var också plåten handknackad mot trämallar, lister och grill gjordes i mässing för att sedan kromas. Lackeringen gjordes i 22 lager acryllack. Endast det bästa skinnet användes till säten, den bästa ullen till mattorna och träinläggningarna gjordes av valnötsträ. Modellerna skräddarsyddes efter respektive kunds önskemål.

Den första "Stutzen" i nyproduktion köptes av Elvis Presley. Bilen blev av sådan belåtenhet att han sedan köpte tre till. Andra Stutz-ägare var Dean Martin, Frank Sinatra, Muhammed Ali, Jack Nicholson och Sammy Davis J:r.

"Vår bil" är från 1971, tillverkad i endast 27 exemplar. Den känns lättast igen på den delade vindrutan  och på en något längre front än på de senare modellerna.
... Elvis köpte en Stutz till Priscilla vid deras skilsmässa.

STUTZ-länkar:

Börja gärna läs allmän info: http://en.wikipedia.org/wiki/Stutz
www.stutzclub.org
http://drive.to/stutz
Ta mig tillbaks till bilar.vingar.se

Ta mig till vingar.se